Перелік усіх необхідних документів для виготовлення робочої візи в Польщу.

Робоча віза до Польщі – це різновид візи, яку необхідно отримати, якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку.

Не всі візи дають право на легальне працевлаштування в Польщі. Якщо ви плануєте довготривалий виїзд для перебування і роботи в Польщі з метою заробітку, вам необхідно виробити спеціальну робочу візу.

Польська робоча віза.

Існує декілька типів віз, на підставі яких можна легально працювати в Польщі. В цілях працевлаштування можна отримати робочу польську національну візу (D05, D05а, D06), що дозволяє перебувати 6 або 9 місяців в Польщі протягом року або ж короткострокову шенген-візу (С05) на 3 місяці.

Види (типи) польських робочих віз в Польщу:

– короткотермінова шенген віза типу С 05, що дозволяє працювати українцям в Польщі не більше, ніж 90 днів на півроку, а також протягом цього терміну перебувати в інших країнах Шенгенської зони без права на легальне працевлаштування. Підходить тим, хто планує їхати в Польщу на тимчасову (сезонну) роботу.
– національна польська віза типу D. Цей вид польської візи можна умовно поділити на три підвиди:
польська робоча віза типу D 05 з правом працевлаштування в Польщі на 180 днів (6 місяців) впродовж року. Видається на основі дозволу на роботу;
– польська робоча віза типу D 05a, яка дозволяє працювати в Польщі протягом 9 місяців впродовж року, однак лише на тих видах робіт, які клаифікуються як сезонні (сільсько-господарські роботи, сфера туризму тощо). Видається на основі дозволу на сезонну роботу;
– польська робоча віза типу D 06. Це робоча віза з максимальним терміном дії, що видається з метою працевлаштування в Польщі на довше, ніж 180 днів на рік. З такою візою ви також маєте право перебувати в країнах Шенгенської зони, проте не більше, ніж 3 місяці впродовж півріччя. Працевлаштування з національною польською візою типу D можливе тільки в Польщі. Термін дії цієї візи залежить від характеру запрошення. Для того, щоб національну польську візу вам видали з правом працювати в сусідній країні увесь рік, ви повинні надати запрошення-дозвіл від воєводи. Через це таку польську робочу візу також називають воєводською візою (або візою з річним перебуванням). Видається на основі дозволу на роботу.

Детальніше про типи і види польських віз читайте в нашій статті Види польських віз.

Необхідні документи для оформлення шенгенської робочої візи в Польщу та національної робочої візи в Польщу:
Перелік усіх необхідних документів для вироблення робочої візи в Польщу:

1. Заповнена анкета на візу;
2. Закордонний паспорт, де ще залишається хоча б дві вільні сторінки, а термін дії якого виходить не раніше, ніж за 3 місяці після останнього планованого виїзду з території ЄС;
3. Український паспорт;
4. Копія внутрішнього паспорту – 1, 2 сторінка, сімейний стан, прописка;
5. Копія закордонного паспорту – перша сторінка,сторінки з візами;
6. 2 фотографії не більш як піврічної давності. Не забудьте вказати у фотосалоні, що вам потрібні фото саме на візу, так як вони відрізняються від звичайних фото на документи (обличчя має займати 70-80% фотографії);
7. Консульський збір 35 євро (для шенген-візи). При оформленні національної польської візи консульський збір відсутній;
8. Якщо ви подаєте документи на робочу візу через візовий центр, то також потрібно заплатити візовий збір, який становить 18,5 євро по діючому курсу, і подати оригінал квитанції про оплату;
9. Страховий поліс. Ціна залежить від різновиду страхового полісу;
10. Оригінал і копія документів, які підтвердять мету вашої поїздки.

Робоча віза в Польщу:

У даному випадку це запрошення на роботу від польської сторони у формі заяви-доручення про намір надання роботи іноземцю (Oświadczenie o zamiarze powierzenia pracy cudzoziemcowi) або дозволу на роботу (Zezwolenie na pracę cudzoziemca), виданого відповідним Воєводським управлінням за місцем реєстрації роботодавця. Заява-доручення про намір надання роботи іноземцю і дозвіл на роботу від локального воєводи за місцем реєстрації роботодавця повинні бути на офіційному бланку, датовані, з підписом відповідальних осіб і печаткою. Обов’язково вказується мета та тривалість планованого перебування в Польщі, дані заявника, дані роботодавця, контакти.

У зв’язку з введенням нових правил працевлаштування з 1 січня 2018 року робочі візи в Польщу видаються на підстваві дозволу на роботу (С 05, D 05, D 06) або дозволу на сезонну роботу (D 05a).

Зауважте, наявність візи не гарантує в’їзд в Польщу, остаточне рішення належить Прикордонній Службі. За наявності підозри щодо неправдивості задекларованої мети подорожі, вам можуть відмовити у в’їзді до країни. Термін перебування в Польщі не повинен перевищувати вказаної кількості днів у візі. Пам’ятайте, що отримана віза в польському консульстві надає право легально працювати тільки в Польщі.

Залишити відповідь